درباره کبک صخره چه می‌دانید؟

کبک صخره

زیستگاه اصلی کبک صخره در جنوب غرب آسیا و جنوب شرق آسیا است و می‌توان گفت که نزدیک‌ترین خویشاوند به این پرنده، کبک چوکار است. رنگ پرهای کبک‌های صخره‌ای قهوه‌ای و طوسی است و پاهای قرمزی دارند؛ همچنین اکثر این کبک‌ها از حشرات و دانه‌ها تغذیه می‌کنند. همانطور که از اسم آن‌ها نیز می‌توان حدس زد، کبک‌های صخره‌ای لانه‌های خود در میان ترک صخره‌ها و کوه‌ها می‌سازند و به طور معمول عادت به کوچ کردن ندارند. اگر به دنیای کبک‌ها علاقه دارید و می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره کبک‌های صخره بدست آورید، پیشنهاد می‌کنیم که ادامه این متن را از دست ندهید.

با کبک‌های صخره‌ آشنا شوید

ترکیب رنگ پر در کبک‌های ماده و نر مشابه است. رنگ پرها در بالای بدن پرنده، ترکیبی از قهوه‌ای و خاکستری است و پرهایی که در قسمت شکم کبک وجود دارند، زرد کمرنگ است. خط سیاهی بر روی صورت کبک‌های صخره وجود دارد که از چشم‌ها عبور کرده و در بالای سینه قطع شده و در نتیجه پرهای سفید را از پرهای خاکستری جدا کرده است. در قسمت بال کبک نیز شاهد خط‌های سیاه هستیم و در آخر نوک و پاهای قرمز رنگ او این ترکیب رنگ را کامل کرده است. با تصور این رنگ‌ها در کنار هم، حتما شما هم از زیبایی کبک شگفت‌زده شده‌اید.

محل زندگی اصلی کبک‌ها در ارتفاعات و مکان‌های سخت صخره‌ای است و جابجایی آن‌ها فقط در تغییر ارتفاع زندگی صورت می‌گیرد. لانه و آشیانه کبک صخره‌ ساده است و حفاظت از آن بر عهده کبک نر می‌باشد. کبک‌ها عادت به پرواز طولانی ندارند و فقط زمانی که احساس خطر کنند، کمی به سمت ارتفاعات پرواز کرده و در این زمان با تولید صدا و آوازی خاص، دیگر کبک‌ها را نیز باخبر می‌کنند.

شرایط زندگی کبک صخره چگونه است

این نوع از کبک‌ها معمولا به صورت جفتی و تک همسر زندگی می‌کنند و فقط زمانی که هوا بسیار سرد شود، آن‌ها برای محافظت از خود مجبور می‌شوند که به صورت گروهی و در کنار هم زندگی می‌کنند. همانطور که در قسمت قبل نیز گفته شد، کبک‌های صخره عادت به مهاجرت و پرواز ندارند و در زمان خطر با سرعت می‌دوند و یا به سمت ارتفاع و صخره پرواز می‌کنند تا پنهان شوند.

جفت‌گیری کبک‌های صخره

معمولا زمان جفت‌گیری کبک‌ها در اواسط زمستان و اوایل بهار است. در این زمان کبک صخره نر برای کبک ماده آواز می‌خواند و با باز و بسته کردن بال‌ها، زیبایی خود را نشان داده و جلب توجه می‌کنند. حتی گاهی در این زمان سرهای خود را نیز کج کرده تا نظر کبک ماده را جلب کنند. بعد از پذیرفتن کبک ماده، نوبت به ساخت آشیانه می‌رسد که این کار توسط کبک نر و ماده در کنار هم انجام می‌شود. کبک‌ها تک همسر هستند و لانه‌های خود را در لابه‌لای سنگ و صخره‌ها می‌سازند.

کبک صخره
کبک صخره

حتما بخوانید: انواع نژاد کبک ایرانی را بشناسید

کبک صخره از چه موادغذایی تغذیه می‌کند؟

اگر مکانی که کبک‌های صخره در آن زندگی می‌کنند، حاصلخیز باشد و میزان بارش در آنجا خوب باشد، غذای کبک‌ها شامل حشرات، دانه، گیاه، میوه، خزندگان و… خواهد بود؛ همچنین در این موقعیت، بهترین زمان برای جفت‌گیری کبک نر و ماده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کبک‌ها به همراه غذای خود، سنگ ریزه‌هایی نیز می‌بلعند تا بتوانند غذا را به خوبی هضم کنند.

جوجه کبک‌های صخره

همانطور که گفته شد زمانی که آب‌وهوا خوب و متعادل باشد، جفت‌گیری انجام می‌شود؛ اما در محیط‌هایی که خشکسالی شده است، کبک‌های ماده و نر نمی‌توانند تولیدمثل کنند و در نتیجه نسل آن‌ها نیز ادامه پیدا نمی‌کند. به صورت کلی در آب‌وهوای گرم و زمانی که کبک ماده بتواند به خوبی تغذیه کرده و موادغذایی موردنیاز خود را دریافت کند، بین ۷ الی ۲۱ تخم می‌گذارد.

معمولا کبک‌های ماده به مدت ۲۴ روز بر روی تخم‌ها می‌نشینند و از آن‌ها محافظت می‌کنند. بعد از این مدت جوجه‌ها بیرون می‌آیند و به زودی می‌توانند پرواز کنند و به دنبال غذا بروند. البته در ابتدا کبک‌های والد از فاصله دور، مراقب جوجه‌ها هستند تا در صورت خطر یا آمدن شکارچی‌ها بتوانند جان جوجه‌ی خود را نجات دهند.

رفتار کبک صخره به چه صورت است؟

کبک‌های صخره در طول روز از لانه‌های خود خارج شده و مشغول پیدا کردن غذا بر روی زمین هستند. زمانی که هوا تاریک می‌شود و در شب کبک به لانه خود در بین صخره و کوه‌ها و بوته‌ها برمی‌گردد و استراحت می‌کند. در زمان شب وظیفه کبک نر است که به طور کامل از لانه و کبک ماده و جوجه‌ها در برابر دشمنان و خطرهای احتمالی محافظت کند.

در زمان خطر با تولید صدایی خاص به یکدیگر خبر می‌دهند تا هر کدام فرار کنند؛ البته فرار کبک‌ها لزوما پرواز نیست و در بیشتر مواقع ترجیح می‌دهند که با سرعت بر روی زمین حرکت کنند. بزرگترین گروه کبک صخره در کنار چشمه‌ها است و شامل کبک بالغ و جوجه‌ها می‌شود؛ اما در قسمت‌های قبل گفته شد که در بعضی از مواقع آن‌ها به صورت گروهی هستند و در اکثر مواقع به صورت جفت زندگی می‌کنند.

کبک صخره
کبک صخره

حتما بخوانید: همه چیز درباره نژادهای کبک

سخن آخر پیرامون آشنایی با کبک صخره

در این متن از سایت قفس بلدرچین درباره شکل و ویژگی ظاهری کبک صخره صحبت کردیم و گفته شد که بسیار شبیه به کبک چوکار هستند. همچنین درباره نحوه جفت‌گیری و غذا و رفتارهای این نوع کبک صحبت شد؛ البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که کبک‌های صخره کمتر در ایران مشاهده می‌شوند و اکثر کبک‌هایی که در ایران هستند از نوع چوکار است.

پیش‌تر اشاره شد که کبک‌ها تک همسر هستند و بعد از اینکه شرایط محیط و آب‌وهوا متعادل باشد و همچنین میزان موادغذایی مفید در محل زندگی نیز کافی باشد، کبک نر سعی در جلب توجه ماده می‌کند و سپس با استفاده از برگ و شاخه‌ها شروع به ساختن لانه‌ای ساده در میان صخره‌ها می‌کنند و کبک ماده تعدادی تخم می‌گذارد. کبک‌ها برای محیط زیست و طبیعت بسیار مهم و ضروری هستند و در هنگام خطر، دویدن را به پرواز ترجیح می‌دهند؛ بنابراین بهتر است به زیستگاه آن‌ها وارد نشوید و باعث کشته شدن این گروه از پرنده‌های زیبا در طبیعت نشوید. با کشته شدن بیش از حد کبک‌ها، آسیب‌های جبران ناپذیری به چرخه‌ی زندگی وارد می‌شود.

مژگان امیری
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.